Child Surgery Vietnam

Bron: enablingthefuture.org

‘Met de 3D print techniek van e-NABLE kunnen we goedkope protheses maken.’

Hoe we helpen met het 3D printen van goedkope protheses voor arm- en handgebreken

Bij Child Surgery Vietnam zijn we altijd op zoek naar manieren waarop we kinderen kunnen helpen. Een van onze doelgroepen betreft kinderen met arm- en hand gebreken. Waar het in Nederland al een hele uitdaging is om het juiste type prothese te kiezen, aan te meten en te produceren, is deze uitdaging in de afgelegen gebieden het noorden van Vietnam alleen maar groter. Om het over de kosten nog maar te zwijgen…

Gelukkig zijn wij niet de enigen die hier tegenaan liepen. Een initiatief uit de VS genaamd e-NABLE werd in 2011 opgericht. Deze organisatie werkt samen met vrijwilligers over de hele wereld om goedkope prothese te maken met behulp van een 3D printer. Wij hebben inmiddels contact met deze organisatie en onderzoeken of wij bij dit project kunnen aanhaken.

Voor ons is het belangrijk, omdat we ons richten op kinderen in afgelegen gebieden, dat het ontwikkelen van een dergelijke prothese mogelijk zou zijn op afstand op basis van maten of foto’s van het kind. Op die manier zouden we kinderen die ‘spontaan’ gevonden worden bij een medische screening op locatie, direct goed in kaart kunnen brengen. Dan zouden we vervolgens in Hanoi een passend model kunnen maken en deze later weer opsturen. Op deze manier zouden we het kind tot aan volwassenheid kunnen voorzien van een ‘’meegroeiend’’ exemplaar. Deze techniek is innovatief en zou betaalbaar kunnen zijn. Wij zijn in ieder geval al erg enthousiast!