‘Heupdysplasie is een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen’
Bijscholen van orthopedisch centrum in de behandeling van heupdysplasie.
Het heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. Normaal gesproken staat deze kop stabiel in het midden van de kom en is deze kom ook voldoende diep om de kop steun te geven. Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord, waarbij de kom niet diep genoeg is (zie afbeelding). Hierdoor kan de heupkop verschuiven en hierbij (gedeeltelijk) in en uit de kom glijden. Soms zit de kop dus helemaal niet meer in de kom, we spreken dan van een luxatie.
Doordat de heupkop niet stabiel in de kom zit, krijgt het gewricht geen kans om normaal te ontwikkelen. Hoewel heupdysplasie niet pijnlijk is, heeft het wel grote gevolgen voor het kind als het gewricht niet op zijn wordt hersteld. Zo kan bijvoorbeeld al op jonge leeftijd artrose ontstaan, met pijn en bewegingsbeperking tot gevolg.
Heupdysplasie wordt gezien bij 1-2% van de kinderen, hiermee is het een van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen.
In Vietnam proberen we al langere tijd ook voor deze afwijking hulp te bieden. Heupdysplasie is in principe goed te behandelen. Behandeling is over het algemeen conservatief met spreidbehandeling met bijvoorbeeld een pavlikbandage (zie afbeelding hieronder). Door deze spreidstand komt de heup weer stabiel midden in de kom te staan. Door de druk van de kop in de kom ontstaat een groeiprikkel die de ontwikkeling van deze komt stimuleert. Als deze spreidbehandeling onvoldoende effect heeft, kan soms ook operatieve behandeling geïndiceerd zijn.
Deze behandeling is dus best complex en de revalidatie langdurig. Op dit moment trachten we het Orthopedisch Centrum in Ba Vi, westelijk van Hanoi, bij te scholen. Dan is deze techniek beschikbaar in en nabij de Noordelijke provincies. Er is samenwerking met een ervaren chirurg in Da Nang die in Ba Vi vervolg aan training gaat geven. We hebben daarbij ook (op afstand) ondersteuning van een Nederlandse chirurg.