Childsurgery Vietnam

Facebook paginaVolg ons op twitter

Wilde Ganzen steunt ons werk

Keurmerk Goede Doelen verleend op 3 juli 2009Geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling

Instituut Fondsenwerving

 

donate from over the world

Sitemap

U bent hier:
  1. Home
  2. > Onze projecten
  3. > Projectarchief
  4. > 2005-2007 ---->
  5. > project 7
Doneren!

Thai Nguyen, September 2007

 

Algemeen

Hier begonnen we in 2006 met ons werk in Vietnam, het Orthopedisch Revalidatie Centrum ( het ORC) was onder onze voorganger al langdurig voor operaties in gebruik geweest zodat wij in een bekende setting verder konden gaan.
In maart/april 2007 is het centrum tijdens een waarnemingsreis door ons bezocht en hebben we met de directeur Dr.Trung gesproken over een verdere samenwerking.

Project

Ons was gevraagd om steun te verlenen voor operaties aan een groep van ongeveer 40 kinderen die uit de oostelijk van Thay Nguyen gelegen provincie Lang Son zouden komen. Het betrof vooral orthopedische zaken, waarbij een aantal kinderen mogelijk langer zouden moeten blijven voor fysiotherapie. De verblijfsduur kan dan oplopen tot 6 weken.

Mensen

Lang Son omvat naast de Groot-Stad Lang Son nog 10 districten met in totaal 700.000 inwoners. De kinderen kwamen uit de aan Thay Nguyen grenzende districten.

Operaties

Er zijn in totaal 18 kinderen geopereerd. Wij waren er nogal verbaasd over, het beschikbare budget werd daarmee niet geheel benut.

Resultaat

Wij waren er nogal verbaasd over dat het beschikbare budget niet geheel werd benut. Een oorzaak leek te liggen in de wijze waarop de overheid van de districten in Lang Son moest inspelen op onze werkwijze. Men was wat afwachtend, een beetje bang dat het toch niet geheel zo zou lopen als was voorgespiegeld waardoor er aanvankelijk maar een deel van de kinderen werd aangevoerd, een bus slechts met kinderen en begeleiders. Er is later na aandringen nog een tweede bus gekomen maar het totale aantal werd niet gehaald.
Een tweede oorzaak was het verschil tussen de preselectie van de kinderen die door gewone artsen uit Lang Son was verricht terwijl de chirurgen van Thay Nguyen anders oordeelden. Teveel gevallen waar een operatie niet de juiste behandeling voor zou zijn. Een relatief grote groep keerde terug, weliswaar met goede adviezen maar ook teleurgesteld omdat het beloofde niet werd waargemaakt.
Uit dit gebeuren kan zeker worden geconcludeerd dat er zeer kundig met de diagnose wordt omgesprongen, geen onnodige zaken ter hand nemen en geen onnodige risico's voor het kind nemen.