Child Surgery Vietnam

Voorkomen is beter dan genezen. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Duong (jongen op de foto). Wij kwamen hem voor het eerst tegen in 2017.

In het begin heeft CSVN zich veel gericht op kinderen met een lichamelijke beperking die hen ook daadwerkelijk op dat moment ‘beperkte’. We zijn gaandeweg onze focus steeds meer gaan verbreden, waarbij we ook oog hebben voor aandoeningen die misschien niet nu, maar zeer waarschijnlijk in de toekomst problemen zouden kunnen geven: preventieve zorg. Een voorbeeld hiervan is het operatie-traject van Duong.

Duong is een jongetje die in 2012 werd geboren in het noorden van Vietnam. Bij Duong werd duidelijk dat hij een ingevallen borstbeen had, een aandoening die ook wel trechterborst wordt genoemd. Bij 25-30% van de kinderen komt deze afwijkingen in de familie voor. Naast het cosmetische aspect van een trechterborst en mogelijke negatieve psychosociale effecten hiervan in de puberteit, kan deze aandoening op termijn klachten geven zoals pijn op de borst, kortademigheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Genoeg reden dus om een trechterborst in een vroeg stadium te opereren om ziekte in een later stadium te voorkomen. Op deze manier kunnen we ook Duong een eerlijke toekomst geven.

In 2017 is Duong op 5 jarige leeftijd met onze hulp geopereerd. Tijdens deze operatie werd een dunne gebogen metalen plaat in zijn borstkas geplaatst welke het borstbeen terugduwt naar zijn normale positie. Dit wordt ook wel een ‘Nuss operatie’ genoemd en wordt ook in Nederland regelmatig uitgevoerd. Het bijzondere aan deze ingreep is dat de metalen plaat na 2.5-3 jaar weer verwijderd wordt. Hiervoor is Duong afgelopen jaar bij ons terug geweest. 

Een belangrijk aspect van deze operatie? Onze chirurgen opereren in samenwerking met lokale artsen en leiden deze op zodat zij in de toekomst jongens als Duong zelf kunnen helpen. Hierdoor kunnen in de toekomst veel meer kinderen geholpen worden. Deze zelfstandigheid en continuïteit is juist nodig om preventieve operaties zoals die van Duong mogelijk te maken. Een belangrijk aspect voor deze continuïteit is garantie dat de gemaakte kosten ook vergoed kunnen worden. Hiervoor hebben we jouw hulp hard nodig. Door jouw donatie kunnen wij ons werk in Vietnam voortzetten en de laatste operatie-achterstanden wegwerken.

Elk kind heeft recht op de best mogelijke zorg, inclusief preventieve zorg. 

Voor behandeling

Na behandeling