Child Surgery Vietnam

‘Vuur gerelateerde brandwonden zijn de 11de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen tussen de leeftijd van 1 tot 9 jaar (WHO). Ook Nang (het meisje op de foto) liep op haar zesde al ernstig brandletsel op’

Brandletsel is nog steeds een veelvoorkomend probleem bij kinderen in Vietnam. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, zodra zij mobiel zijn gaan zij op onderzoek uit in hun nabije omgeving. Hierdoor verkrijgen ze belangrijke vaardigheden voor de rest van hun leven, maar kunnen ze tegelijkertijd ook in aanraking komen met hete voorwerpen of open vuur en hierdoor ernstig letsel oplopen. Helaas was dit ook bij Nang het geval.

In het derde project dat CSVN op heeft gezet, toen we voor het eerst in Lai Chau gingen werken in november 2006, zat er een meisje van 13 jaar in het programma dat op haar zesde jaar ernstig brandletsel had opgelopen. Nang’s rechterarm was niet meer te strekken en zij kon vrijwel geen gebruik maken van haar linkerhand vanwege een dwangstand van haar hans en vingers. Door dit ongeluk verloor Nang de functie van beide armen en handen. Haar ‘herstel’ moet een langzaam en pijnlijk proces zijn geweest, waarbij zij door vergroeiing steeds minder functie overhield. Een voorbeeld van hulp die dringend nodig was maar onbereikbaar, door geldgebrek en door afstand. 

Als eerste heeft ze aan haar rechterarm de beweeglijkheid teruggekregen. Onze artsen wisten de huid die niet meer voldoende meegroeide met zogeheten Z-plastiek techniek te herstellen.     

In maart 2007 hebben we opnieuw een project gedaan in die regio en werd Nang opnieuw opgeroepen. In dit jaar werd de meest dwarsliggende vinger weer in het spoor gebracht. In het derde project in Lai Chau in december 2007 volgde een volgende vinger. Zo hebben we Nang verschillende keren terug gezien, met steeds kleine operatieve ingrepen waarna ruimte voor herstel en revalidatie. Door deze rustige en geplande aanpak hebben we een beter eindresultaat kunnen bereiken. 

Waarschijnlijk is ze daarmee nog niet klaar en komen we haar opnieuw tegen. En iedere keer zullen we bekijken wat er verder te verbeteren valt.

Het is wel heel verdrietig om te moeten vaststellen dat haar arm en hand nooit meer een gave indruk zullen hebben. De foto’s laten het wel zien, een en al litteken. Maar ze kan zich verder ontwikkelen en haar plek in de maatschappij innemen. Zonder de verrichte operaties had het er voor haar slecht uitgezien.