Child Surgery Vietnam

‘In veel kleine dorpen kan een lichamelijke beperking van het kind al reden zijn dat een gezin in armoede vervalt. Dit was helaas ook het geval bij Nguyen (het meisje op de foto).’

Het krijgen van een kind met een lichamelijke beperking is nog vaak een taboe in het de meest afgelegen en armen gebieden van Vietnam. In deze dorpen gaat het soms zelfs zo ver dat kinderen worden verborgen uit schaamte, waardoor kinderen een geïsoleerd leven leiden en geen onderwijs genieten. Ook komen veel gezinnen in de problemen na de geboorte van een gehandicapt kind. Een van de ouders moet thuis blijven om het kind te verzorgen en kan dus niet meer werken op het veld. Een voorbeeld van een dergelijk gezin is dat van Nguyen.

Nguyen is 16 jaar oud en woont in Thanh Bihn Village in de provincie Phu To. Zij heeft een zusje van 14 met oogproblemen. Twee kinderen dus in het gezin met een lichamelijke beperking. Moeder (55 jaar) is boerin en zorgt voor beiden, er is geen vader. Volgens de Vietnamese classificatie behoren zij tot de armste families, dat wil zeggen minder dan 4 euro per persoon per maand.

Bij de geboorte van Phuong bleken beide benen misvormd te zijn. Er waren toen geen middelen of mogelijkheden tot behandeling. In Oktober 2004 is zij met Nederlandse hulp in Ba VI OTRC geopereerd aan beide benen. Door een infectie is de operatie aan een been niet geslaagd, Phuong is later opnieuw medisch beoordeeld en kon opnieuw in Ba VI OTRC worden geholpen. De operatie en de looptraining nadien hebben totaal 8 weken geduurd. De eerdere hulpverlening is weggevallen, Child Surgery Vietnam heeft dit opgepakt.